GAJENJE JABUKA PDF

Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Salkis Yozshugami
Country: Madagascar
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 25 April 2009
Pages: 229
PDF File Size: 17.18 Mb
ePub File Size: 15.7 Mb
ISBN: 199-1-79844-309-2
Downloads: 81898
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gogore

Nedostatak azota — letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju cvetni pupoljci.

Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se nalaze nosioci rodnosti. Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe.

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula. Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm.

  ASI SE TEMPLO EL ACERO NICOLAI OSTROVSKI PDF

Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta. Sorta je veoma je rodna. Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Maj krest Spring lejdi Rojal ganenje izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Dom – Kuhinjica – Posno: Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem juna.

Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra. Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana.

Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na 70 cm. Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju. Dom – Kuhinjica – Zimnica: Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno ggajenje plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte. Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Sve sorte su podeljene i na: Faza vreme julskog opadanja plodova: Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula.

  CORRIMIENTO AL ROJO GRAVITACIONAL PDF

Uzgoj – DocDroid

Sve to treba obaviti gajenue Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog oblika. Nakon svega toga pravi se sistem za navodnjavanje.

N azotP fosforK javukaCa kalcijumMg magnezijumKalijum je antagonist za usvajanje magnezijuma. Umereno je osetljiva na: Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta.

Dok nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta. Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo.